• logo
 • osnovna stranica
 • Kantonalno tužiteljstvo Posavskog kantona

  Idi na sadržaj
  BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
 • Odnosi s javnošću
 • Publikacije
 • Promotivni materijali

  Edukativni interaktivni modul za novinare i novinarke

  27.04.2021.
  Edukativni interaktivni modul za novinare i novinarke temelji se na priručniku “Da pravda bude vidljiva” koji je nastao u sklopu projekta “Strategija postupanja s osobama koje dolaze u kontakt s tužilaštvima-Podrška tužilaštvima u implementaciji medijske komponente”. Projekat je implementirala Fondacija Mediacentar u sklopu projekta “Podrška pravosuđu u BiH - Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa” VSTV-a BiH, i finansijsku podršku vlada Švicarske i Norveške.

  Priručnik i interaktivni edukativni modul imaju za cilj educirati novinare i novinarke izvještavanju o sudskim procesima i radu tužilaštava u BiH i na taj način olakšati praćenje rada pravosudnih institucija. 

  Kurs čine četiri modula koji pokrivaju sadržaje poput  informacije o nadležnostima, najvažnije pojmove potrebne za ispravno razumijevanje tužilačkih radnji, podsjetnik na članove 10 i 11 Kodeksa za štampu,  etičke norme izvještavanja o maloljetnima i ranjivim kategorijama, prikaz relevantnog zakonskog okvira i druge informacije.

  Kursu možete pristupiti putem linka: 
  174 PREGLEDA

  Prava i dužnosti oštećenih i svjedoka u kaznenom postupku

  30.09.2011.
  U cilju boljeg informiranja osoba koje su oštećene kaznenim djelom, kao i svjedoka u kaznenom postupku, Misija OSCE-a u BiH je pripremila letak pod nazivom "Upoznaj svoja prava i dužnosti".
  Ovaj letak oštećenima i svjedocima u kaznenom postupku daje jasna i konkretna objašnjenja njihovih prava i obaveza, i na taj način olakšava njihovo sudjelovanje u kaznenom postupku.
  Pored ovoga, oštećenima je na raspolaganju i obrazac namijenjen podnošenju imovinsko-pravnog zahtjeva u okviru kaznenog postupka.
  Primjena ovog uputstva i obrasca ima za cilj olakšati ostvarivanje prava oštećenih u kaznenom postupku u BiH, te pružiti podršku oštećenima kroz osiguravanje praktičnih informacija o njihovom pravnom položaju.
  • 1 - 2 / 2
  • 1